Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

Αρχαιότερο από ότι πιστεύαμε το ποδόσφαιρο

Σύμφωνα με μια πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα που διεξήχθη στη Βρετανία, το ποδόσφαιρο παιζόταν τουλάχιστον 300 χρόνια νωρίτερα από ότι όλοι μας πιστεύουμε.



Οπως είναι γνωστό, το πρώτο επίσημο ποδοσφαιρικό παιχνίδι έλαβε χώρα το 1872 με αντιπάλους την Αγγλία και τη Σκοτία. Το ποδόσφαιρο, όμως, ήταν δημοφιλές και πολύ παλαιότερα, όπως ισχυρίζονται Βρετανοί επιστήμονες βάσει έρευνας που διεξήγαγαν, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύονται και στους αγγλικούς Times της Τρίτης.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τα... νέα δεδομένα, ποδόσφαιρο έπαιζαν και τον 15ο αιώνα στη Βρετανία. Η μπάλα ήταν φτιαγμένη από την κύστη γουρουνιού που είχε καλυφθεί από δέρμα και οι συμμετέχοντες είχαν δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν μόνο τα πόδια τους.
Οπως, δε, υποστηρίζει ο Ρίτσαρντ ΜακΜπέαρτι, έφορος του σκοτσέζικου μουσείου ποδοσφαίρου της Γλασκόβης, ο ίδιος έχει βρει χειρόγραφα λογαριασμών του Βασιλειά Τζέιμς IV της Σκοτίας που δείχνουν ότι το 1497 αγόρασε για δύο σελίνια ποδοσφαιρικές μπάλες ή πιο σωστά Fut ballis, όπως αναφέρονται στα χειρόγραφα.
Αλλα στοιχεία, τέλος, αποκαλύπτουν ότι το 1569 διεξήχθη παρουσία της Ελισάβετ Ι, αγώνας στον οποίο συμμετείχαν 20 άτομα. Το γήπεδο είχε μήκος 50 μέτρων και τα δοκάρια σχηματίζονταν από κορμούς δένδρων.
Αξίζει, βέβαια, να σημειωθεί ότι το ποδόσφαιρο παιζόταν σε παρόμοιες μορφές από την αρχαιότητα. Οι Μάγια για παράδειγμα έπαιζαν ένα παιχνίδι στο οποίο στόχος τους ήταν να περάσουν τη μπάλα ανάμεσα από μια τρύπα που είχαν σκαλίσει επάνω σε μια μεγάλη πέτρα. Ενας συνδυασμός ποδοσφαίρου και μπάσκετ δηλαδή που μάλιστα ενθουσίαζε όλα τα μέλη της εκάστοτε αποικίας (φωτό).



-onsports


Σου Άρεσε? Κανε Like!!


0 σχόλια:

Comments
0 Comments
Facebook Comments by Blogger Widgets

Share us

 
Design by Design 13 | Coding By Gr Sof | Bloggerized by Lasantha