Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

Σε τρεις γυναίκες το Νόμπελ ειρήνης για το 2011

Τρεις γυναίκες οι οποίες πρωταγωνίστησαν σε εκστρατείες για την προάσπιση δικαιωμάτων και τον τερματισμό της ένοπλης βίας στη Λιβερία και στην Υεμένη, η πρόεδρος της Λιβερίας Έλεν Τζόνσον-Σίρλιφ, η λιβεριανή ακτιβίστρια Λέιμα Γκμπόουι και η Ταϊακούλ Κάρμαν, ακτιβίστρια στην Υεμένη, τιμήθηκαν με το βραβείο Νομπέλ Ειρήνης 2011, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της νορβηγικής επιτροπής.

 
Η 72χρονη Σίρλιφ είναι η πρώτη γυναίκα που εξελέγη πρόεδρος στην Αφρική και πρωταγωνίστησε στις προσπάθειες να τερματιστεί ο εμφύλιος στη Λιβερία.
Η Γκμπόουι κινητοποίησε και οργάνωσε γυναίκες από διάφορες εθνοτικές και θρησκευτικές ομάδες, χριστιανές και μουσουλμάνες, στο πλαίσιο της προσπάθειας να τερματιστεί ο εμφύλιος στη Λιβερία και για να διασφαλιστεί η συμμετοχή των γυναικών στη χώρα, οργανώνοντας και μια ομαδική «αποχή από το σεξ».
Η Ταουακούλ Κάρμαν είναι μια ακτιβίστρια που μάχεται για τα γυναικεία δικαιώματα και τον εκδημοκρατισμό στην Υεμένη. Οι τρεις γυναίκες θα μοιραστούν το ποσό του 1,5 εκατ. δολαρίων το οποίο συνοδεύει το βραβείο.

«Δεν θα μπορέσουμε να κατακτήσουμε την δημοκρατία και την διαρκή ειρήνη διεθνώς εκτός εάν οι γυναίκες αποκτήσουν τις ίδιες ευκαιρίες με τους άνδρες να επηρεάζουν τις εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας», δήλωσε ο πρόεδρος της νορβηγικής επιτροπής των βραβείων Νομπέλ, Θόρμπγιερν Γιάγκλαντ.

«Το Βραβείο Νομπέλ Ειρήνης για το 2011 θα μοιραστούν εξ ίσου η Έλεν Τζόνσον-Σίρλιφ, η Λέιμα Γκμπόουι και η Ταουακούλ Κάρμαν για τον μη-βίαιο αγώνα τους για την ασφάλεια των γυναικών και για τα δικαιώματα των γυναικών να συμμετέχουν πλήρως στις προσπάθειες οικοδόμησης της ειρήνης», σύμφωνα με το ανακοινωθέν της επιτροπής.

Η επιτροπή πρόσθεσε ότι «υπό τις πιο δύσκολες συνθήκες, τόσο πριν όσο και κατά την διάρκεια της Αραβικής Άνοιξης, η Ταουακούλ Κάρμαν διαδραμάτισε ηγετικό ρόλο στον αγώνα για τα δικαιώματα των γυναικών και στην δημοκρατία και την ειρήνη στην Υεμένη».

Ο γιος της Τζόνσον-Σίρλιφ δήλωσε τηλεφωνικά στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς ότι είναι «πολύ συγκινημένος. Είναι σπουδαία νέα, πρέπει να γιορτάσουμε». Η Κάρμαν είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι αφιερώνει τη βράβευσή της στην Αραβική Άνοιξη και τη χαρακτήρισε μια νίκη για τους διαδηλωτές στην Υεμένη.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχάρη «εγκάρδια» τις τρεις γυναίκες που τιμήθηκαν με το βραβείο Νομπέλ Ειρήνης 2011. Αυτό το βραβείο «είναι μία αναγνώριση του καθοριστικού ρόλου που διαδραματίζουν οι γυναίκες στην ειρηνική επίλυση των συγκρούσεων και στη δημοκρατική μετάβαση σε όλο τον κόσμο», αναφέρουν ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπέι και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο σε κοινό τους ανακοινωθέν. «Πρόκειται για τη νίκη μίας νέας, δημοκρατικής Αφρικής και ενός νέου αραβικού, δημοκρατικού κόσμου που ζουν ειρηνικά και σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα», πρόσθεσαν, ενώ κάλεσαν τους ηγέτες όλου του κόσμου να «βελτιώσουν τα δικαιώματα των γυναικών».

 H γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ συνεχάρη επίσης την Τζόνσον-Σίρλιφ, την Γκμπόουι και την Κάρμαν, ενώ χαιρέτισε και «την ειρηνική τους μάχη υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών και της ειρήνης», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ.

Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ από τη μεριά του χαιρέτισε «τη μάχη των τριών υποδειγματικών γυναικών». Σε δήλωσή του στους δημοσιογράφους ο Ζιπέ εξήρε «τις προσπάθειες αυτών των τριών υποδειγματικών γυναικών, των ακούραστων υπερμάχων της ειρήνης και της δημοκρατίας».

Ο Ουάελ Γόνεμ, το στέλεχος του αμερικανικού ομίλου Google που συνελήφθη και κρατήθηκε επί πολλές ημέρες από τις αιγυπτιακές υπηρεσίες ασφαλείας επειδή συμμετείχε στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που οδήγησαν τον Φεβρουάριο στην πτώση του καθεστώτος του Χόσνι Μουμπάρακ, συνεχάρη σήμερα την ακτιβίστρια από την Υεμένη Ταϊακούλ Κάρμαν για την «άξια νίκη» της. «Συγχαρητήρια στην Ταϊακούλ Κάρμαν για την άξια νίκη της, ως Άραβας είμαι περήφανος. Το πραγματικό βραβείο για όλους μας είναι ότι οι χώρες μας είναι πιο δημοκρατικές και να σέβονται περισσότερο τα ανθρώπινα δικαιώματα», έγραψε ο Γόνεμ στο λογαριασμό του στο Twitter.


Source: newsbomb.gr

Σου Άρεσε? Κανε Like!!


0 σχόλια:

Comments
0 Comments
Facebook Comments by Blogger Widgets

Share us

 
Design by Design 13 | Coding By Gr Sof | Bloggerized by Lasantha